Op vliegvakantie met je baby

IMAG2215Ik zag er als een blok tegenop: Vliegen met een baby. Na een druk jaar waarin een bevalling, een nieuwe gezinssituatie en een bruiloft plaatsvonden schreeuwde mijn innerlijke onrust om een weekje luieren in de zon. Al was ik er altijd van overtuigd dat ik direct zou kiezen voor de camping zodra ik kinderen had, kon ik de vliegvakantie nog niet loslaten. Zo gezegd zo gedaan: Lize was 10 maanden toen wij naar Griekenland op vakantie gingen.

Het vergt even wat organisatie en stress, maar wat een goede keus! Sterker nog, ik kan het absoluut iedereen aanraden.

Wij kozen ervoor om naar Griekenland (Zakynthos) te gaan, een kindvriendelijk land. Zakynthos is ongeveer het dichtstbijzijnde eiland qua vliegtijd. Daarnaast heb je hier een korte transfertijd, zo’n busritje blijft onprettig, zeker voor kleine kinderen. Ter voorbereiding heb ik bij reisbureaus, op forums en bij vrienden zoveel mogelijk info verzameld om de control-freak in mij gerust te stellen. Als je ook graag met je baby op onbezorgde vliegvakantie wilt, lees dan even mee. Ik heb mijn ervaringen even op een rijtje gezet. Wellicht kan ik je wat bruikbare tips geven!

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

 • Vergeet niet dat je verplicht bent om voor je baby een identiteitskaart/paspoort aan te schaffen. Dus dat wordt gezellig kiekjes schieten.
 • Schaf een buggy aan. Je wandelwagen meenemen is echt onhandig en gaat je waarschijnlijk extra geld kosten. De buggy’s van tegenwoordig kunnen helemaal plat dus kan je kindje prima liggen.
 • Je mag naast je eigen koffer nog 10 kilo extra meenemen voor je kindje. Dus met een buggy en een luiertas kom je hier al snel aan. Dat wordt dus slim proppen in de koffer.
 • Potjes voeding en luiers verkopen ze ook op de plaats van bestemming. Tenslotte worden daar ook kinderen geboren. Dus besteed je kofferruimte liever aan een leuke zomerse outfit.
 • Poedermelk is wel handig om van thuis mee te nemen. Een pak kun je makkelijk in je koffer meenemen.

DE VLUCHT

Vliegen met je baby is in elke fase en voor elke ouder en baby anders. Dus het is moeilijk aan te gIMAG2225even hoe dit zal gaan verlopen. Ik kan natuurlijk wel wat tips geven om je voor te bereiden op een enigszins prettige vlucht.

 • Een baby onder de 1 jaar slaapt nog veel. Dat betekent dat als je je kindje een tijdje wakker kunt houden, de kans groot is dat hij/zij tijdens de vlucht in slaap valt. En geloof me, elk slaapje is voor elke ouder een opluchting van heb-ik-jou-daar.
 • Gevulde babyflessen kunnen zonder probleem door de douane. Je hoeft dus niet te emmeren met spa flesjes of kraanwater.
 • Geef je kindje wat te drinken tijdens het opstijgen en landen. Door het zuigen en slikken neemt de druk op de oortjes af. Een speen zal hetzelfde effect hebben. Cabinepersoneel is hier heel behulpzaam in!
 • Als je een kind hebt dat niet wilt slapen, duurt zelfs de kortste vlucht lang. Wees dan ook voorbereid als ‘animatieteam’.
  • Zet wat favoriete filmpjes op een tablet of telefoon (WIFI ontbreekt natuurlijk)
  • Koop nieuw speelgoed wat hij/zij in het vliegtuig kan ontdekken
  • Regel eventueel plaatsen op de eerste rij. Hier heb je wat meer beenruimte en kun je je kindje nog enigszins op de grond neerzetten om te spelen (als het kan zitten). 
  • Zorg voor eetmomenten, 5 minuten fruit eten is toch weer mooi meegenomen.
 • Verschonen in het vliegtuig is een hel (en onhygiënisch)! Zorg vooral dat je vlak voordat je het vliegtuig betreedt, je kind voorzien is van een schone luier.
 • Hygiëne doekjes zijn dan ook geen overbodige luxe tijdens de reis.
 • Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je altijd even whats-appen met bijv. transavia.

ACCOMODATIE

Een absolute aanrader is appartementencomplex Korfiati. Wij hebben hier heerlijk vakantie gevierd dankzij de fijne eigenaren (deels Nederlandssprekend), heerlijk ruim tweekamerappartement met enorm balkon en het prachtige uitzicht over zee. wij boekten half-pension zodat wij met lize niet moeilijk hoefden te doen in restaurants.

Overigens hebben de eigenaren rekening gehouden met de kleintjes. Ze hebben 2 manden vol met speelgoed klaarstaan! Ons meisje heeft de hele vakantie op foam gespeeld zodat ze niet op de harde steentjes hoefde te spelen. Er is een kleine zwembad aanwezig zonder babybad, maar de rust die aan het zwembad heerst zorgt ervoor dat we aan het grote zwembad genoeg hadden.

Wat nog prettige bijkomstigheid is, de meeste kamers liggen pal aan het zwembad waardoor je babyfoon goed bereik heeft. Je zou er dus voor kunnen kiezen om aan het zwembad te liggen of aan de bar iets te drinken terwijl je kindje slaapt op de kamer een paar meter verderop.

NOG WAT TIPS VOOR OP DE PLAATS VAN BESTEMMING:
 • Ga voor een 2-kamerappartement om ook zelf nog wat bewegingsvrijheid te hebben wanneer kindlief op bed ligt.IMAG2180
 • Ook je baby wordt moe door reizen en de warmte. Rust is dus belangrijk, zeker de eerste 2 dagen.
 • Onderneem niet teveel tijdens je vakantie. Je baby zal blijer zijn met een gieter en wat water dan 100 km achterin een auto te zitten.
 • Besteed slaapjes van je baby’s als qualitytime, ga bijvoorbeeld om en om even aan het zwembad liggen.
 • Ga op tijd eten zodat je kindje niet te laat op bed ligt, ook al is dit niet gebruikelijk in deze landen. Slaap en ritme blijft een belangrijk ingrediënt voor je baby om fris een nieuwe dag in te gaan en zo’n vakantieomgeving is nou eenmaal ontzettend vermoeiend.
 • Geef je baby ruimte om te bewegen. In de schaduw kun je makkelijk een zachte ondergrond creëren met schuimplaten of een kleedje. Het is ook een idee om een opblaasbadje te kopen en deze als box gebruiken voor je baby. Zo zorg je ervoor dat je baby heerlijk geniet en jullie je handen ook nog redelijk vrij hebben. (Wij zagen (te) veel ouders die hun baby’s de hele dag vasthielden en in de buggy lieten zitten/liggen/slapen).

Fijne vakantie!

♥ Amanda

You may also like