De mijpaal die zindelijkheid heet

Ik kijk er al een tijdje naar uit, het moment van zindelijk worden. *Haaallelujah*. Oké, het is voor ons nog niet zover maar laat de tijd van schattige onderbroekjes maar komen hoor! Want eerlijk is eerlijk, hoe ouder ze worden hoe groter ‘de productie’ wordt. Af en toe heb ik te maken met een veldslag die is geëindigd in een fikse explosie tot aan de nek (die ik dan maar wijt aan de genetische aanleg van manlief). Trouwens, die broeierige omgeving lijkt me nou ook niet bepaald prettig voor het tere huidje ‘down there’. Ondertussen wordt er ook nog eens een aanslag op mijn rug gepleegd door het tillen op en van de commode.

Als ik het over zindelijkheid heb, moet ik ook altijd even denken aan de oudere generatie, ja die van de katoenen luiers. Mijn oma beweerde dat mijn moeder en haar zussen al zindelijk waren met 1 jaar. Nou kan ik mij er persoonlijk niks bij voorstellen, maar wie weet was dat toch de kracht van de katoenen luier? Of zijn die oude mensjes gewoon een beetje in het warretje door hun ietwat verouderde geheugen. Who knows..?

Mijn grootste angst van (net)zindelijke kinderen is zonder twijfel de hygiëne! Ik zie het al voor me, hangend in een wc pot (mama ik kom er niet meer uit), mouwen nat of onder de bruine.. “huh-hoe-is-dat-daar-nou-gekomen”.. Uhlg! En dan zal het thuis nog wel redelijk goed gaan. Maar die scholen! Ik weet niet of jij je nog herinnert hoe de kleuter wc ruikt? Mij niet gezien. Tja, ik ben nou eenmaal nogal een muts als het gaat om onzichtbaar vuil in de vorm van bacteriën.

In ieder geval dook ik alvast even in de wereld van het zindelijk worden..


Kinderen verschillen onderling enorm in de snelheid waarmee ze zindelijk worden. Meisjes zijn in veel gevallen wat sneller zindelijk dan jongens.

Voor kinderen is zindelijk worden een leerproces dat onderdeel is van de motorische ontwikkeling. Kinderen moeten hier vaardig in worden. Het naar de wc gaan is dan ook erg spannend voor veel kinderen.

Het beheersen van de blaas- en darmfunctie vindt plaats in 3 fasen. In de eerste fase (t/m 18 mnd) leegt de blaas zich vanuit een reflex. Tijdens fase 2 (18-24 mnd) gaat het kind zich steeds bewuster worden van de aandrang van plas en poep en tevens van het hebben van een natte luier. Als laatste fase (2-3 jaar) zal het kind zijn plas op kunnen houden en in staat zijn zelf te bepalen waar en wanneer hij wilt plassen. Er zijn een aantal signalen die aangeven dat een kind klaar is voor zindelijkheidstraining:

 • Als een kind dusdanig ver is in zijn taalontwikkeling dat hij aangeeft wat er aan de hand is: Piepie doen, bah doen, moet op potje, bah gedaan.
 • Een aantal uur droog kunnen blijven (plas ophouden)
 • Als een kind laat merken dat een natte luier vervelend is
 • Als een kind aangeeft dat hij gaat poepen/plassen

Op 5-jarige leeftijd zullen vrijwel alle kinderen overdag en ’s nachts zindelijk zijn voor zowel plassen als poepen, tenzij er sprake is  van een zindelijkheidsstoornis.

Voor ouders zijn er dan nog een aantal tips en trucs die ervoor zorgen dat het leerproces van zindelijk worden op een ontspannen manier verloopt.

 • Blijf ontspannen en rustig
 • Hou het positief, veel prijzen en eventueel belonen. Straffen werkt absoluut niet!
 • Schenk niet teveel aandacht aan ongelukjes. Laat het kind wel eigen verantwoordelijkheid nemen, in de vorm van zelf zorg dragen voor hygiëne, vieze kleren in wasmand doen en schone kleren pakken na een ongelukje.
 • Doe geen luiers om, om een natte broek te voorkomen, dit werkt tegenstrijdig. Een kind van 4 hoort daarbij eigenlijk geen luier meer om te hebben.
 • Lukt zindelijk worden niet spelenderwijs, maak dan toiletafspraken. Laat het kind 3x per dag op een vast tijdstip naar het toilet gaan en laat het daar 5 minuten zitten. Doe dit bijvoorbeeld na de maaltijd. Maak het toiletbezoek ook prettig met bijv. een boekje of kinderzitje. Ook kan men een beloningssysteem inzetten.
 • Met een beloningssysteem kan bijgehouden worden hoe vaak het kind droog is gebleven. Laat het kind hier zelf een rol in spelen door bijv. vakjes in te kleuren. Een bepaalde hoeveelheid dagen/nachten levert een afgesproken beloning op.
 • Een kind weinig tot niets laten drinken voor het slapen gaan levert geen effect op om bedplassen te laten verdwijnen. Door wel te drinken leert het kind zijn blaas te trainen en het maakt het kind gevoelig voor aandrangsignalen.
 • Een kind ’s nachts extra laten plassen is lastig omdat het kind goed wakker moet zijn om bewust te plassen. Handige tip is om elke avond (voor het slapen gaan) een nieuw wachtwoord af te spreken. Dit maakt het voor het kind een spannend spel en de ouder weet hierdoor zeker of het kind wakker is. Verder kan er een (plas)wekker worden gezet.

♥ Amanda

You may also like